Knivforbud er forbud mot å bære kniv eller tilsvarende skarp gjenstand egnet til å skade på offentlig sted.

Straffeloven har en generell bestemmelse mot bevæpning på offentlig sted (straffeloven § 189). Overtredelse straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Den vanligste reaksjon ved første gangs overtredelse er en kraftig bot. Ved gjentakelse brukes ofte fengselsstraff.

Unntak fra det straffbare gjelder for kniv eller annet redskap som brukes til eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål, for eksempel som en del av en bunad eller på vei til en fisketur eller som en del av snekkerens bekledning.

Historie

Ved en lovendring i straffeloven i 1993, ble det satt forbud mot på offentlig sted å bære kniv eller et lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppsskade. Ved innføring av den nye straffeloven av 2005, som trådte i kraft i 2015, ble den erstattet av en generell bestemmelse mot bevæpning på offentlig sted (straffeloven § 189).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg