En klimatolog er en fagekspert på klimatologi og har vanligvis en utdanning innen meteorologi, geografi, hydrologi eller fysikk.

Klimatologen har kunnskap om både geografiske forhold og de fysiske prosessene i klimasystemet som spiller en rolle for typiske værforhold, slik som temperatur og nedbør. Hun eller han har også erfaring i hvordan slik kunnskap kan brukes av beslutningstakere, og dermed være til nytte for samfunnet.

Tradisjonelt har det ikke vært en egen utdanning innen klimatologi på samme måte som meteorologi, hydrologi, oseanografi eller geografi, siden klimatologi er et sammensatt fagfelt som berører flere av disse geofysiske fagdisiplinene i tillegg til statistikk og datasimuleringer (klimamodeller). En klimatolog har ofte en doktorgrad innen for eksempel geografi, matematikk, kjemi eller fysikk.

En klimatolog er ofte en klimaforsker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg