khasi

Artikkelstart

Khasi er en folkegruppe i India, hovedsakelig i delstaten Meghalaya, hvor de utgjør omtrent halvparten av befolkningen (rundt en million i 2005). Dessuten bor et mindre antall i Bangladesh. Språket er et mon-khmer-språk.

Faktaboks

Uttale
khˈasi

Khasiene lever hovedsakelig av risdyrking. I elvedalene dyrkes våt ris i overrislingsanlegg, i høylandet særlig tørr ris og søtpoteter. De bor i landsbyer og er organisert i matrilineære klaner. Arveretten følger også morslinjen. Yngste datter arver jord og bosted og fungerer etter dette som familiens rituelle overhode, mens eldste sønn bestyrer jordeiendommen. Ved giftermål bosetter brudgommen seg hos brudens familie. Politiske posisjoner i klanene og i de større sammenslutninger av klaner innehas av menn, men arvefølgen går i morslinjen.

I khasienes tradisjonelle religion står fedrekulten sentralt, men over halvparten er nå kristne. Dette har undergravd kvinnenes funksjon som rituelle ledere, men de har fremdeles en relativt uavhengig stilling. Utdanningsnivået er gjennomgående høyt; mange menn og kvinner har ledende stillinger i administrasjon, helsevesen, høyskoler og rettsvesen. Khasi har en beskjeden, men livskraftig litteratur og en rik folkediktning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg