ketose - veterinærmedisin

Ketose er en stoffskiftesykdom hos melkekyr. Den opptrer med høyeste frekvens 4–6 uker etter kalvingen. Sykdommen viser seg ved at dyrene begynner å vrake fôret, spesielt kraftfôret, samtidig som melkeytelsen går ned. Vom- og tarmfunksjonene nedsettes og avføringen blir slimet og fast.

Faktaboks

uttale:
ketˈose
etymologi:
av keton og -ose
også kjent som:
husmannssyke
acetonuri

Det har i Norge skjedd en markert økning i frekvensen av ketose i takt med økningen i kyrnes ytelsesnivå og i forbruket av kraftfôr i melkeproduksjonen.

Sykdomsårsaken er ikke enhetlig, men underskudd på kalorier, samtidig som det dannes for lite glukose i kroppen til erstatning for alt som forsvinner i form av melkesukker, er trolig av vesentlig betydning. Dette fører til økt forbrenning av kroppens egne fettreserver, med sykelig økt dannelse av ketonlegemer som utskilles med urin, melk og utåndingsluft (acetonduft).

Sykdommen behandles effektivt med injeksjon av glukose i blodbanene, oftest kombinert med hormonsprøyte (glukokortikoider). Sykdommen er sjelden dødelig, men forårsaker betydelige tap i produksjonen.

Sykdommen hører til laktasjonssykdommene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erling Haave

I denne artikkelen er det angitt at ketose også kalles melkefeber.Dette er feil, melkefeber er en sykdomstilstand som skyldes for lavt kalsiuminnhold i blodet hos melkekyr.

svarte Ida Jackson

Hei! Beklager at vi har brukt litt tid på å svare her!Du har selvsagt helt rett, og både http://norsklandbruk.no, http://storfehelse.tine.no og http://bondevennen.no er enig med deg. Jeg stryker "kronisk melkefeber" i artikkelen, jeg. Takk for at du hjalp oss å finne feil!- Ida Jackson, nettansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg