Jobbestein er teglstein med mindre høyde enn standardformatet, ofte med samme lengde og bredde, 228 x 108 mm, men forekom ofte lengre eller smalere. Opphavet til navnet er uvisst, men Det Norske Akademis Ordbok foreslår at det kan ha oppstått fordi muring med lavere murstein medførte mer arbeid for samme areal murverk. Navnet kan også ha å gjøre med at slik murstein ble brukt i jobbetidene i 1890-årene og under og etter første verdenskrig.

Teglsteinsformater i 1600- og 1700-tallet var vanligvis slik at høyden av fire skifteganger tilsvarte lengden av én stein med proporsjoner 4:2:1. Det gjorde mønstermuring enklere. Da Slottet i Oslo ble oppført, valgte man tegl med høyde ca. 65 mm for å få raskere fremdrift, så proporsjonene ble 6:3:2. Det førte til at slik «slotstegl» etter ca. 1840 ble et uoffisielt norsk standardformat.

Murverk av jobbestein har derimot ofte en høyde på 40 eller 45 mm og får dermed et mer alderdommelig utseende med sine proporsjoner 4:2:1.

Jobbestein er mest kjent i interiører, gjerne i brannmurer eller rammer rundt kaminer og peiser. Tegl med dette formatet produseres ikke i Norge, men danske teglverk leverer lavere og lengre murstein med proporsjoner 4:2:1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg