Skogjamne
Skogjamne er en underart av viftejamne og finnes i skogtrakter, mest i østlige deler av landet. Ørfiskbekkdalen, Nittedal.
Skogjamne
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Jamneslekta er en slekt av karsporeplanter i kråkefotfamilien. Jamneartene har krypende stengler med opprette gaffelforgreina greiner i flate vifter. Bladene er skjellforma og sitter i fire rekker på greinene. Sporesamlingene er samla i aksforma strobili som sitter en eller to i enden av skudd.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Diphasiastrum
Beskrevet av
Josef Ludwig Holub

Systematikk

Det er totalt 20 arter i slekta i verden og tre av disse finnes i Norge: skogjamne, fjelljamne og viftejamne som inndeles i underartene finnjamne og grannjamne. De tre artene kan krysse seg med hverandre og hybridene finnes både sammen med foreldreartene og andre steder.

Hybridene er som regel sterile, men kan danne levedyktige sporer. Hybriden mellom fjelljamne og viftejamne kalles hybridskogjamne (Diphasiastrum ×issleri), hybriden mellom fjelljamne og grannjamne kalles sørlandsjamne (Diphasiastrum ×oellgaardii) og hybriden mellom viftejamne og grannjamne kalles hybridgrannjamne (Diphasiastrum ×zeilleri).

Plantefarge

Gulfargen som kan fremstilles fra disse plantene kalles jamne.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jamneslekta
Diphasiastrum
Artsdatabanken-ID
103840
GBIF-ID
6385542

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg