isomere atomkjerner

Artikkelstart

Isomere atomkjerner er kjerner som har samme antall protoner og nøytroner, men som skiller seg i energitilstand og derfor har litt forskjellig masse.

Faktaboks

Uttale
isomˈere atomkjerner
Etymologi
til isomeri

Beskrivelse

Atomkjerner består av protoner og nøytroner. Kjernen befinner seg i en energitilstand som bestemmes av tilstandene som protonene og nøytronene er i. To atomkjerner kan dermed bestå av samme antall protoner og nøytroner, men likevel ha forskjellig energi.

Den laveste energitilstanden kalles grunntilstanden. En høyere (eksitert) tilstand kalles en isomer tilstand hvis kjernen kan befinne seg i denne tilstanden i en målbar tid. En isomer tilstand vil alltid være ustabil. Den kan enten sende ut α-stråling eller β-stråling og derved gå over til en annen slags kjerne, eller den kan ved utsending av γ-stråling gå over til grunntilstanden. Selv om grensen for målbar levetid stadig skyves nedover, regnes tradisjonelt bare tilstander med middelliv lenger enn 10–9 sekund som isomere. Man kjenner eksempler på isomere tilstander med middelliv på flere hundre år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg