Internasjonal strafferett er en egen gren innen folkeretten og kan defineres som folkerettens samlede regler om individuelt straffansvar for såkalte internasjonale forbrytelser.

Den internasjonal strafferetten er en krysning av nasjonale strafferegler og alminnelig folkerett. Den forener tre ulike typer juss: strafferett, straffeprosess og folkerett. Her drøftes hvilke handlinger som er straffbare etter folkeretten (strafferett); hvordan man etterforsker og straffeforfølger disse forbrytelsene (straffeprosess); og rekkevidden av staters jurisdiksjon, immunitet for statsrepresentanter, etablering av internasjonale domstoler og deres jurisdiksjon samt strafferettslig samarbeid mellom stater (folkerett). Alle disse problemfeltene kan forenes i følgende sammensatte spørsmål: Når, hvordan og hvor kan internasjonale forbrytelser straffes?

Internasjonale forbrytelser

En internasjonal forbrytelse kan defineres som en atferd som er gjort straffbar etter folkeretten. Folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er eksempler på forbrytelser som regnes som internasjonale forbrytelser.

Internasjonale forbrytelser er forbrytelser som er så alvorlige at de angår hele verdenssamfunnet, og hvor spørsmålet om straffeforfølgning av en eller annen grunn ikke kan overlates til den eller de statene som normalt skulle ha straffeforfulgt.

Andre forbrytelser

Også andre enn de fire nevnte forbrytelsene er kriminalisert i folkeretten og kan dermed med rette kalles internasjonale. De fire nevnte kalles imidlertid gjerne den internasjonale strafferettens «kjerneforbrytelser» og omfattes av Den internasjonale straffedomstolens (ICCs) jurisdiksjon. Dette er også forbrytelser som alle er undergitt såkalt «universaljurisdiksjon», det vil si at alle stater kan straffeforfølge dem uten at staten som vil straffeforfølge trenger å påvise noen særlig tilknytning til forbrytelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Baumann, Elizabeth og Stigen, Jo (2018). Internasjonal strafferett. En innføring. Gyldendal, Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg