Innflytelse er en aktørs evne til å få en annen, eller flere andre aktører, til å tenke eller handle på en annen måte enn vedkommende ellers ville ha gjort. Det er slik sett en form for maktutøvelse. Aktøren kan være en person, organisasjon eller stat. Betegnelsen brukes også om det å influere, altså om forholdet mellom den influerende og de influerte.

Innflytelse kan være en funksjon av mange egenskaper – hos begge parter. En aktør kan påvirke en annen på grunn av overtalelsesevner, eventuelt kombinert med den annens påvirkelighet. Men en aktør kan også påvirke en annen ved bruk av straff, eller trussel om straff. I slike tilfeller taler man ofte om at den første bruker, eller har, makt.

Noen begrenser innflytelse til å gjelde påvirkning hvor tvang (maktbruk) ikke brukes, eller endog til bare å gjelde intellektuell påvirkning. Når for eksempel personer i ledende stillinger av og til sier at de ikke har makt, men innflytelse, har de trolig et snevert innflytelses-begrep i tankene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg