Gutenberg Bible, Lenox Copy, New York Public Library
Den berømte 42-linjers bibelen, Biblia Latina Vulgata, et praktverk i to store foliobind på til sammen nesten 1300 sider, har sannsynligvis vært avsluttet i 1455.

Inkunabler er en betegnelse på bøker trykt fra og med Gutenbergs første trykk til 31. desember 1500, det vil si typografiens spedeste begynnelse. Man regner med at det ble trykt i overkant av 35 000 bøker i dette tidsrommet.

Faktaboks

Uttale
inkunˈabler
Etymologi
av latin ‘vugge’

Betegnelsen er første gang brukt i 1639 av domprost Bernhard von Mallinckodt i en beretning om boktrykkerkunstens historie. Senere har betegnelsen vært brukt i klassifiseringen av bøker fra boktrykkets tidligste periode, for eksempel av Georg Wolfgang Panzer i hans Annales Typographici ab Artis Inventae Origine ad Annum MD (Nürenberg 1793–97).

Betegnelsen har skapt et noe kunstig skille mellom bøker trykt før og etter 1500. Selve tidsinndelingen er kanskje praktisk, men det er verken teknologiske eller andre utviklingshistoriske grunner til å sette et slikt skille.

I Skandinavia har av og til 1550 vært brukt som tidsskille, sannsynligvis fordi det i sin tid ble brukt i en klassifisering fra Det kongelige danske bibliotek.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg