Impulsivitet er en tendens til å gjøre ting spontant, uten foregående overveielse og med liten omtanke for konsekvensene. viser til handlinger som gir noe ønsket her og nå, og er gjerne forbundet med en følelse av utålmodighet og rastløshet.

Faktaboks

Uttale
impulsivitˈet
Etymologi
av impuls

Impulsivitet ses som motstykket til det å handle rasjonelt, planlagt og overveid, og vurderes derfor ofte som noe negativt. Eksempelvis vil en impulsiv person ha problemer med å motstå kortsiktige fristelser, selv om det har kostnader i det lange løp (se selvkontroll, selvregulering). Impulsivitet antas å være en viktig faktor i prokrastinering.

Resultater av impulsivitet sees i mange sammenhenger der personen handler spontant med liten tanke for langsiktige konsekvenser. Eksempelvis vil en impulsiv person gjerne ta avgjørelser på sviktende grunnlag (man har ikke tålmodighet til å samle nok informasjon før man handler), ha problemer med å vente på tur, og være disponert for utvikling av uheldige helsevaner så som preferanse for rask, men usunn mat.

Mer uheldige konsekvenser av impulsivitet kan være spillavhengighet og avhengighet av alkohol. Impulsivitet er også forbundet med lavere skoleprestasjon, og større tilbøyelighet til å ta risikable avgjørelser.

Det finnes en rekke tester som måler impulsivitet, enten via selvrapport eller ved å observere personen i situasjoner der impulsivitet kommer til uttrykk.

Impulsivitet i klinisk sammenheng

Ved hyperaktivitetssyndrom er impulsivitet et av hovedproblemene, ved siden av uoppmerksomhet og overaktivitet. Ved noen psykiske lidelser ses impulsivitet i en slik grad at det skaper sosial funksjonssvikt, såkalt impulskontrollsvikt. Eksempler er maniske reaksjoner, impulsivitet ved alvorlige personlighetsforstyrrelser (for eksempel dramatiserende personlighetsforstyrrelser) og impulsive reaksjoner hos personer med alvorlige psykiske lidelser(psykoser) utløst av hallusinasjoner.

Forøkt impulsivitet kan også sees i forbindelse med visse former for epileptiske anfall og under påvirkning av rusmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg