selvregulering

Artikkelstart

Selvregulering er det å utøve kontroll over handling, tenkning og emosjoner i tråd med langsiktige mål personen har. Mens begrepet selvkontroll gjerne omhandler det å motstå impulser og kortsiktige fristelser, er selvregulering et mer omfattende begrep. Her inngår verdier og ønsker («Jeg vil bruke studiehverdagen mer effektivt»), selvobservasjon eller «monitorering», og regulering (teknikker for å oppnå målsettingen, og å mestre utfordringer som truer målsettingen).

Selvregulering er mye studert innenfor moderne psykologi, spesielt helsepsykologi og sosialkognitiv psykologi. I forskningen skiller man gjerne mellom det å sette seg mål i motsetning til det å jobbe mot mål man har satt seg:

  • Mål man setter seg kan være realistiske eller mindre realistiske, de kan være forenelige med hverandre eller i konflikt, og de kan formuleres abstrakt eller mer konkret. Personen vurderer ulike muligheter, og når valget er gjort, kan personen forplikte seg til valget i sterk eller svak grad.
  • Når mål er valgt, er personen i fasen der valg skal implementeres ved planlegging og konkret gjennomføring. Mål som er abstrakt formulert er vanskeligere å realisere enn mål som ledsages av en konkretisert plan for hvordan målet skal oppnås.

Mens de mål man setter seg gjøres om fremtidige muligheter, foregår realiseringen her og nå. Forskning har vist at en effektiv måte personen kan styrke sin forpliktelse til valg på, er å tenke seg kontrasten mellom hva man ønsker og de forhold som vanskeliggjør at ønsket kan realiseres (mental kontrastering).

Selvregulering kan utøves med ulik grad av suksess, og under noen betingelser kan selvregulering svekkes. Eksempelvis hevder mange at det å utsette ting for mye (prokrastinering) kan ses som en svikt i selvregulering. En mulig mekanisme her er at vanemessig utsettelse medfører økt stress, som i sin tur svekker selvregulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg