I hekkedrakt har hvitvingesvartterne (Chlidonias leucopterus) en svært kontrastrik fjærdrakt med svart hode og kropp, samt gråhvit undergump og vingeframkant.
Lisens: CC BY 2.0
I flukt har hvitvingesvartterne hvit overgump, og svarte undre vingedekkfjær. Dette er viktige kjennetegn for å skille den fra svartterne.
Lisens: CC BY 2.0

Hvitvingesvartterne er en fugleart i måkefamilien. Den er en liten terne som har en svært kontrastrik svart og hvit fjærdrakt. Nærstående arter er svartterne og hvitkinnsvartterne. Den ligner svartterne, men hvitvingesvartterne skiller seg fra den ved å ha hvit hale, gråhvit vingeoverside, og svarte undre vingedekkfjær.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Chlidonias leucopterus
Beskrevet av
(Temminck, 1815)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Den hekker i Øst-Europa og videre østover gjennom deler av Asia, hvor den hovedsakelig påtreffes ved næringsrike innsjøer og tjern.

Forekomst i Norge

Chlidonias leucopterus

Chlidonias leucopterus, hvitvingesvartterne. Foto fra: Lesbos, Hellas

Chlidonias leucopterus

Chlidonias leucopterus, hvitvingesvartterne. Foto fra: Lesbos, Hellas

Hvitvingesvartterne er en sjelden gjest i Norge, men noen få individer blir som regel observert hvert år. Fram til 2018 er det registrert 78 funn her i landet. Flertallet av observasjonene er fra perioden mai til august.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hvitvingesvartterne
Chlidonias leucopterus
Artsdatabanken-ID
3823
GBIF-ID
2481120

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg