svartterne

Svarterne (Chlidonias niger) har svart kropp og skifergrå vinger.
Lisens: CC BY 2.0
I flukt har svartterna svart hode og kropp, og ensfargede grå vinger.
Lisens: CC BY 2.0

Svartterne er en fugleart i måkefamilien. Den er en liten terne med svart hode og kropp, og mørkt skifergrå vinger. I hekkesesongen har den tilhold i næringsrike innsjøer og sumper. Svartterne hekker spredt i tempererte deler av den nordlige halvkule, blant annet i Danmark og Sør-Sverige.

Faktaboks

også kjent som:
Chlidonias niger

Nærstående arter er hvitvingesvartterne og hvitkinnsvartterne. Samlet omtales disse tre ternene gjerne som sumpterner. Sammenlignet med andre terner har sumpternene relativt korte og brede vinger, og en kort stjert som bare er grunt kløftet. Dietten består i hovedsak av insekter, som de snapper i lufta eller fra vannoverflaten.

Forekomst i Norge

Chlidonias niger, svartterne. Foto fra: Skåne, Sverige, Sverige

Chlidonias niger, svartterne. Foto fra: Skåne, Sverige, Sverige

Svartterne observeres årlig her i landet, hovedsakelig i mai–august, men hekking er foreløpig ikke påvist.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg