Humleflaggermus
Humleflaggermus (Craseonycteris thonglongyai) er eneste art i en familie med samme navn. Her et portrett.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Humleflaggermus
Humleflaggermus (Craseonycteris thonglongyai) veier omtrent 2 gram og er sånn sett verdens minste pattedyr. Her et utstoppet eksemplar på museum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Humleflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Familien har kun én enkelt art, humleflaggermus Craseonycteris thonglongyai, som kun er kjent fra Thailand og Myanmar. Den regnes som verdens minste pattedyr (avhenger litt av hvilket mål man bruker).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Craseonycteridae

Humleflaggermus ble oppdaget så seint som i 1973 i Thailand og er nylig også funnet i Myanmar. Den er på størrelse med ei humle. Kroppslengden er 29-33 mm og vekta rundt 2 g. Den mangler hale. Snuten er butt og øynene små, mens ørene er ganske lange og spisse. Neseåpningene er store og tykke og peker rett framover, litt griselignende. Bakbeina er relativt lange. Pelsfargen er grå eller rødbrun over ryggen og kvit-grå på buken. Hannen har en kjertel under halsen. Humleflaggermus bor i kalkgrotter, hvor de henger høyt under taket. De jakter flygende insekter, ropene er både av høy frekvens og intensitet. Arten er sjelden og trues av avskoging i Thailand, den er klassifisert som sterkt trua (IUCN): EN.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Faktaboks

humleflaggermus
Craseonycteridae
GBIF-ID
9363

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg