hooligan

Hooligans
Fotball-hooligans går til opprør på Trafalgar Square, London, 1996.
Hooligans
Av /NTB.

Hooligan er en bølle eller ramp; ordet brukes særlig om fotballtilhengere som forsøker å ødelegge for motstandernes tilhengere, gjerne med vold.

Faktaboks

Uttale
hˈu:ligən
Etymologi
fra engelsk, ukjent opprinnelse
Også kjent som

hooligans, hooliganisme

Uttrykket ble først brukt i 1898, men har siden 1980-årene blitt tatt i bruk om personer som står bak voldsbruk på eller i tilknytning til fotballkamper. Slik voldsbruk har i perioder vært et alvorlig problem, spesielt i Storbritannia. I 1985 førte opptøyer fra hooligans på Heysel stadion i Brussel til at 39 mennesker, de fleste av dem italienske fotballtilhengere, ble drept før finalekampen i Serievinnercupen mellom Liverpool og Juventus. I 1990- og 2000-årene har det vært færre opptøyer, men hooliganene har ofte møttes andre steder i tilknytning til kamparrangementene. I nyere tid er slike voldsepisoder vanligvis knyttet til kamper mellom lag i samme by eller distrikt.

På 2010-tallet oppstod også nye former for hooligans, blant annet kalt casuals, som kler seg i dyre moteklær og avtaler slåsskamper seg imellom før favorittlagene deres møtes på banen. Dette har også funnet sted i Norge, blant annet mellom tilhengere av Brann og Vålerenga, siste gang i Fyllingsdalen før en kamp mellom de to lagene i 2014.

Navnet hooligans er muligens avledet av en irsk familie, 'Hooley', som på 1800-tallet terroriserte deler av East End i London, men dette er ikke mulig å bekrefte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg