Hooligans
Fotball-hooligans går til opprør på Trafalgar Square, London, 1996.
Hooligans
Av /NTB.

Hooligan er en bølle eller ramp; ordet brukes særlig om fotballtilhengere som forsøker å ødelegge for motstandernes tilhengere, gjerne med vold.

Faktaboks

Uttale
hˈu:ligən
Etymologi
fra engelsk, ukjent opprinnelse
Også kjent som

hooligans, hooliganisme

Uttrykket ble først brukt i 1898, men har siden 1980-årene blitt tatt i bruk om personer som står bak voldsbruk på eller i tilknytning til fotballkamper. Slik voldsbruk har i perioder vært et alvorlig problem, spesielt i Storbritannia. I 1985 førte opptøyer fra hooligans på Heysel stadion i Brussel til at 39 mennesker, de fleste av dem italienske fotballtilhengere, ble drept før finalekampen i Serievinnercupen mellom Liverpool og Juventus. I 1990- og 2000-årene har det vært færre opptøyer, men hooliganene har ofte møttes andre steder i tilknytning til kamparrangementene. I nyere tid er slike voldsepisoder vanligvis knyttet til kamper mellom lag i samme by eller distrikt.

På 2010-tallet oppstod også nye former for hooligans, blant annet kalt casuals, som kler seg i dyre moteklær og avtaler slåsskamper seg imellom før favorittlagene deres møtes på banen. Dette har også funnet sted i Norge, blant annet mellom tilhengere av Brann og Vålerenga, siste gang i Fyllingsdalen før en kamp mellom de to lagene i 2014.

Navnet hooligans er muligens avledet av en irsk familie, 'Hooley', som på 1800-tallet terroriserte deler av East End i London, men dette er ikke mulig å bekrefte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg