holstein-frisisk fe

Melkekyr av rasen holstein eller holstein-frisisk fe, som er verdens mest populære melkerase.
Holstein
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Holstein-frisisk fe er en rase av storfe som er foredlet i USA og Canada til verdens fremste melkerase. Bare i USA finnes 22 millioner stambokførte dyr av rasen. I USA melker rasen i gjennomsnitt nesten 12 tusen kilo i året (2018), med 3,5 prosent fett og 3,11 prosent protein.

Faktaboks

Uttale
hˈålsjtain-
Også kjent som

holstein, holsteinfe

Rasen er svart med hvite avtegn, men det avles også en rød og hvit variant som på engelsk kalles Red Holstein. Rasen er normalt hornet, men det avles for økt frekvens av naturlig kollete dyr. Levendevekta er ca. 700 kg. Rasen har hatt en enorm økning av melkemengden over de siste 50 år på grunn av sterk seleksjon av seminokser, og sterk seleksjon for melk. Kalvingsvansker og helseproblem, samt at rasen krever intensiv fôring og miljø, er en utfordring. Derfor er kryssingsavl med blant annet norsk rødt fe økende i mange land.

Rasen er opprinnelig nederlandsk, men er nå utbredt over hele verden. Over 130 land har registrerte Holsteinpopulasjoner. I ulike land har rasen oftest et landprefiks i navnet, som nederlandsk holstein, dansk holstein og så videre, da de lokale svarte og hvite melkerasene er gjennomkrysset med amerikansk og kanadisk holstein. I Nederland er ca. 90 prosent av oksene i avlen av amerikansk opprinnelse.

Rasen har liten betydning som rein rase i Norge, men på 1970-tallet ble genetikk fra holstein krysset inn i norsk rødt fe. Dette er årsaken til at ca. 20 prosent av NRF-rasen er svart og hvit.

I 2000 ble foreningen Norsk Holstein stiftet. Holsteinavlen er mest populært på Jæren. GENO distribuerer sæd av rein holstein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg