Holstein
Melkekyr av rasen holstein eller holstein-frisisk fe, som er verdens mest populære melkerase.
Holstein
Av /Shutterstock.

Holstein-frisisk fe, kalles i dag oftest bare holsteinfe. Det er en rase av storfe som stammer fra Nord-Tyskland og Nederland og er foredlet i USA og Canada til verdens fremste melkerase på grunn av sin høye melkeytelse. Bare i USA finnes over 20 millioner stambokførte dyr av rasen. I USA melker rasen i gjennomsnitt nesten 13 000 kilo i året (2020), med 3,5 prosent fett og 3,11 prosent protein.

Faktaboks

Uttale
hˈålsjtain-
Også kjent som

holstein, holsteinfe

Rasen er svart med hvite avtegn, men det avles også en rød og hvit variant som på engelsk kalles Red Holstein. Rasen er normalt hornet, men det avles for økt frekvens av naturlig kollete dyr. Levendevekta er om lag 700 kilogram. Rasen har hatt en enorm økning av melkemengden over de siste femti årene på grunn av sterk seleksjon av seminokser og sterk seleksjon for melk. Kalvingsvansker og helseproblemer samt at rasen krever intensiv fôring og miljø, krever optimale miljøforhold. Derfor er kryssingsavl med blant annet norsk rødt fe økende i mange land. Dette for å forbedre helse og redusere kalvedødelighet i melkeproduksjonen.

Over 130 land har registrerte holsteinpopulasjoner. I ulike land har rasen oftest et landprefiks i navnet, som nederlandsk holstein, dansk holstein og så videre, da de lokale svarte og hvite melkerasene er gjennomkrysset med amerikansk og kanadisk holstein. I Nederland er crundt 90 prosent av oksene i avlen av amerikansk opprinnelse.

Rasen har liten betydning som ren rase i Norge, men på 1970-tallet ble sæd fra rasen krysset inn i norsk rødt fe. Dette er hovedårsaken til at 20–25 prosent av NRF-rasen er svart og hvit.

I 2000 ble foreningen Norsk Holstein stiftet. Holsteinavlen er mest populær på Jæren. GENO distribuerer sæd av ren holstein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg