Heroin, (av heros, 'helt', pga. den euforiske følelsen forbindelsen fremkaller), hvitt, bittertsmakende stoff. Heroin virker smerte- og hostestillende og har en sterk virkning på sentralnervesystemet. Det er sterkt vanedannende, én enkelt injeksjon kan skape avhengighet. I hjernen virker heroin raskere enn morfin fordi heroin passerer blod-hjernebarrièren raskere. Ved gjentatt tilførsel oppstår toleranse, dvs. at større dose trengs for at samme effekt skal nås. Både fysiske og psykiske abstinenssymptomer oppstår om en tilvendt person ikke får tilført heroin. Behovet for å motvirke abstinenssymptomene fremtvinger fortsatt misbruk. En overdose av heroin kan føre til åndedrettslammelse og død.

Heroin er et narkotikum som i Norge er forbudt å produsere, omsette, være i besittelse av eller bruke, også som legemiddel. Se narkotika. Kjemisk er heroin et morfinderivat, diacetylmorfin, med formel C17H17NO(OCOCH3)2.

Siden begynnelsen av 1970-årene har heroinmisbruket spredt seg i Europa, der det (2005) finnes over én million sprøytenarkomane som bruker heroin. En av årsakene til heroinets store utbredelse er den raske evnen stoffet har til å gi misbrukerne en flukt inn i en skinnverden der alle behov er tilfredsstilte og all angst fordrevet. I begynnelsen av rusen er misbrukeren unaturlig rolig, men influensalignende abstinenssymptomer melder seg så snart rusen begynner å avta. De fleste misbrukere begår kriminelle handlinger eller prostituerer seg for å skaffe nok penger til heroin. De nødvendige 3–4 injeksjonene per døgn medfører risiko for både smittsomme sykdommer, f.eks. HIV og hepatitt, og overdose. Mange misbrukere havner i en tvangsmessig avhengighet med toleranseøkning og økende behov. Langvarig misbruk gir psykiske skader i form av personlighetsspaltning og depresjoner. Heroinmisbrukere har høy dødelighet, ca. 5 ganger den som er normal for alderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.