Havasupai er et indiansk yumatalende folk i nordvestre Arizona, USA, sannsynligvis etterkommere av en forhistorisk gruppe som av arkeologene blir kalt cohonina.

De er naboer til walapai og yavapai, som de språklig og kulturelt er nært beslektet med. Tradisjonelt var deres økonomi preget av sesongveksling mellom maisjordbruk i dalbunnen av Cataract Canyon om sommeren og jakt og sanking på Coconino-platået om vinteren. Tidligere var stammen delt opp i mindre grupper som bestod av beslektede storfamilier. Presset fra naboer, som også inkluderer navaho og hvite kvegeiere, har siden 1939 ført til mer formalisert politisk integrering i et valgt stammeråd og en konstitusjon med vedtekter. Turisttrafikk er blitt en viktig næring, og står for 60 % av den gjennomsnittlige årsinntekten.

Den første folketellingen i 1766 oppgav 34 familier, men sa ingenting om familienes størrelse. I 1919 var det bare 177 individer igjen etter en mesling-epidemi. Havasupai teller nå (2005) ca. 650 mennesker, hvorav 450 bor i landsbyen Supai.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.