havasupai

Havasupai er et indiansk yumatalende folk i nordvestre Arizona, USA, sannsynligvis etterkommere av en forhistorisk gruppe som av arkeologene blir kalt cohonina.

Faktaboks

uttale:
havˈasupai

De er naboer til walapai og yavapai, som de språklig og kulturelt er nært beslektet med. Tradisjonelt var deres økonomi preget av sesongveksling mellom maisjordbruk i dalbunnen av Cataract Canyon om sommeren og jakt og sanking på Coconino-platået om vinteren. Tidligere var stammen delt opp i mindre grupper som bestod av beslektede storfamilier. Presset fra naboer, som også inkluderer navaho og hvite kvegeiere, har siden 1939 ført til mer formalisert politisk integrering i et valgt stammeråd og en konstitusjon med vedtekter. Turisttrafikk er blitt en viktig næring, og står for 60 % av den gjennomsnittlige årsinntekten.

Den første folketellingen i 1766 oppgav 34 familier, men sa ingenting om familienes størrelse. I 1919 var det bare 177 individer igjen etter en mesling-epidemi. Havasupai teller nå (2005) ca. 650 mennesker, hvorav 450 bor i landsbyen Supai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg