havasupai

Artikkelstart

Havasupai er et indiansk yumatalende folk i nordvestre Arizona, USA, sannsynligvis etterkommere av en forhistorisk gruppe som av arkeologene blir kalt cohonina.

Faktaboks

Uttale
havˈasupai

De er naboer til walapai og yavapai, som de språklig og kulturelt er nært beslektet med. Tradisjonelt var deres økonomi preget av sesongveksling mellom maisjordbruk i dalbunnen av Cataract Canyon om sommeren og jakt og sanking på Coconino-platået om vinteren. Tidligere var stammen delt opp i mindre grupper som bestod av beslektede storfamilier. Presset fra naboer, som også inkluderer navaho og hvite kvegeiere, har siden 1939 ført til mer formalisert politisk integrering i et valgt stammeråd og en konstitusjon med vedtekter. Turisttrafikk er blitt en viktig næring, og står for 60 % av den gjennomsnittlige årsinntekten.

Den første folketellingen i 1766 oppgav 34 familier, men sa ingenting om familienes størrelse. I 1919 var det bare 177 individer igjen etter en mesling-epidemi. Havasupai teller nå (2005) ca. 650 mennesker, hvorav 450 bor i landsbyen Supai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg