Hadza i 2016

Hadza er en en gruppe jegere og sankere ved Eyasi-sjøen i det nordlige Tanzania på cirka 1000 individer.

Faktaboks

Også kjent som

hadzapi, tindiga

I motsetning til andre jeger- og sankergrupper i Øst-Afrika har hadza vært relativt lite avhengig av kvegfolk og jordbrukere som omgir dem. I dag lever mange hadza i bosetninger som regjeringen har opprettet, men vel halvparten holder på den tradisjonelle levemåten.

Sosial utjevning

Hadza er blant annet kjent for en institusjonalisert og sosialt utjevnende form for hasardspill, der verdifulle gjenstander som tobakkspiper og jaktpiler vinnes og tapes i en evig rundgang slik at ingen enkeltperson kan være «rik» på jordisk eiendom i lengre tid av gangen.

Dette fenomenet har åpnet for nye perspektiver i forskning omkring jegere og sankere. Tidligere anså man at de har få eiendeler fordi det er upraktisk å bære med seg mange ting på de stadige flyttingene. I dag hevder flere at mange eiendeler rett og slett ville være en trussel mot deres egalitære samfunnsorganisasjon.

Opprinnelse

Hadza er verken språklig eller genetisk nært beslektet med andre folkegrupper. I likhet med sanspråkene i det sørlige Afrika inneholder hadzaspråket klikk eller smattelyder, og man regner at sanfolkenes forgjengere tidligere levde i det østlige Afrika opp mot dagens Kenya. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på noe slektskap mellom hadza og san.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg