Gule fagforeninger er arbeidstakerorganisasjoner som står i et konkurranseforhold til den mer etablerte delen av fagbevegelsen. I Norge har det vært vanlig å omtale de forbundene som ikke er medlem av LO som gule.

Gule fagforeninger er også tidligere brukt som skjellsord innenfor den sosialistiske arbeiderbevegelsen om foreninger av arbeidere og funksjonærer som er organisert i samforstand med bedriftsledelsen, og som har til formål å hindre streiker og å bekjempe de fagforeningene som hevder arbeidernes interesser i kamp mot arbeidsgiverne.

Slike gule fagforeninger spilte til sine tider stor rolle innenfor den tyske storindustrien, og under navn av «company unions» i USA.

I Norge var de viktigste gule fagforeningene de «Frie arbeiderforeninger», som i mellomkrigstiden i enkelte bygder ble organisert av skogeierne. I 1920-årene kalte kommunistene alle fagforeninger under sosialdemokratisk ledelse gule.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg