engelsk setter

Engelsk setter Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Engelsk setter er en britisk, stående fuglehundrase. Den er den mest tallrike av de tre setter-rasene. Engelsk setter ble først introdusert og renavlet av Edward Laverack, som på størstedelen av 1800-tallet var en dominerende oppdretter. Rasen fikk på mange hold betegnelsen «laveracksetter».

Laverack baserte sitt oppdrett på så nær innavl at rasen holdt på å dø ut av mangel på livskraft. Den ble reddet av rasens andre storoppdretter, R. L. Purcell-Llewellin, som brakte den på fote igjen på slutten av 1800-tallet. Rasens eksteriøre og bruksmessige kvalitet i Norge ansees å være blant verdens høyeste.

Beskrivelse

Mankehøyde skal være 65–68 cm for hannhunder og 61–65 cm for tisper. Den har smal, godt hvelvet skalle og godt synlig stopp, med dyp snute av god lengde. Den har middels lange, lavt ansatte, hengende ører og rektangulær, elegant kropp. Den er middels lang, og har en svakt sabelformet hale. Pelsen er lang, silkebløt, glinsende, og ikke krøllet, og er hvit med småflekker i svart, gult og brunt, eller trikolor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg