Golpar er frø fra den persiske varieteten av planten Heracleum persicum i skjermplantefamilien. Golpar brukes som krydder i det persiske kjøkken. Tromsøpalme er en norsk varietet av samme planteart, men denne brukes ikke til krydder.

Plantesaften kan føre til hudirritasjon.

Beskrivelse

Det er en flerårig urt, som blir opptil 4 meter høy. Bladene er grovtannete, opptil 2 meter lange og danner rosetter. Blomsterstanden er greinet, hovedskjermen opptil 50 cm bred, med hvite blomster. Fruktene er små, flate og lysebrune.

Planten kommer opprinnelig fra fjellområdene i Sentral-Asia.

Bruk

Golpar brukes i det persiske kjøkken, der det tilsettes i risretter, sammen med linser, bønner og andre belgfrukter, til poteter og i supper og gryteretter.

Frøene brukes også som strø på brød og bakervarer og til å smaksette eddik og dressinger.

I krydderblandingen advieh kan golpar av og til forekomme.

Folkemedisin

I Iran brukes planten innen folkemedisinen, mot blant annet magesmerter og som middel mot dårlig appetitt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

golpar
Artsdatabanken-ID
100328
GBIF-ID
3628745

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg