gnidningselektrisitet

Gnidningselektrisitet. A) Når en glasstav blir gnidd med en silkeklut, vil elektroner gå over fra glasset til kluten. B) Glasstaven er etter gnidningen positivt ladet, og silkekluten negativt.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Gnidningselektrisitet er et elektrisk fenomen som oppstår når to legemer av forskjellig materiale gnis mot hverandre, for eksempel når man gnir en gummiballong mot hår.

Faktaboks

Også kjent som

triboelektrisitet

Gnidningselektrisitet skyldes at elektrisk ladning overføres fra det ene legemet til det andre i kontaktflaten eller kontaktpunktene mellom legemene, og vil alltid finne sted hvis de to stoffene har forskjellig kontaktpotensial eller frigjøringspotensial for elektronene. Skilles stoffene, vil den overførte ladningen fordele seg over hele legemets overflate og effekten blir ikke merkbar. Men i en isolator, hvor ladningen ikke kan bevege seg, får man sterke potensialfall omkring lokale oppladninger. Gnidningselektrisitet oppstår derfor bare når det ene eller begge stoffene er isolatorer.

At oppladningen øker ved gnidning, noe som er opphav til betegnelsen, skyldes at kontaktflaten da blir større, og har ikke noe direkte med bevegelsen og friksjonen å gjøre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg