gatebarn

Artikkelstart

Gatebarn er en nyere betegnelse på barn som lever på gaten uten noe fast bosted, atskilt fra foreldrene. Gatebarn finnes i mange storbyer, særlig i utviklingsland, men også i de fattigere delene av de rike landene.

Deres antall har økt voldsomt på noen få tiår, og bare i Latin-Amerika fantes det ved årtusenskiftet over 25 millioner gatebarn. En hovedårsak er den omfattende innflytningen til byene fra landsbygda, med rask forslumming, arbeidsløshet og oppløsning av tradisjonelle sosiale bånd blant følgene.

Gatebarna livnærer seg blant annet ved tigging, småtjenester (som pussing av bilvinduer) og diverse småhandel. Tyveri og prostitusjon er også utbredt. Mange misbruker rusmidler, og svært mange slår seg sammen i større og mindre grupper, til gjensidig hjelp og beskyttelse. De er meget utsatt for å bli utnyttet, og i en del byer har høyreekstreme, halvmilitære grupper drevet klappjakt på dem og drept et stort antall. Mange steder er de også forfulgt av politiet.

Myndighetene har de fleste steder hittil ikke evnet å hjelpe disse barna til et bedre liv. Innsatsen til hjelpeorganisasjonene når bare frem til et mindretall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg