funksjonshemmende prosesser

Personer med funksjonshemning støter ofte på funksjonshemmende barrièrer. På bildet blir en mann i rullestol hindret fra å komme seg inn på sitt lokale lege- og tannlegesenter på grunn av trappen.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Med funksjonshemmende prosesser menes de sosiale prosessene som forverrer situasjonen til mennesker med funksjonsnedsettelse, og slik sett bidrar til funksjonshemming.

Begrepet er ment å klargjøre at disse sosiale prosessene kommer «på toppen av» funksjonsnedsettelse, og slik sett ikke er et spørsmål om helse. Det er også ment å klargjøre det dynamiske i funksjonshemming; personer med identiske funksjonsnedsettelser er funksjonshemmet i ulik grad i ulike situasjoner.

Mange ulike aspekter ved samfunnet spiller en slik negativ – eller «funksjonshemmende» – rolle. Hvilke som får betydning varierer, både på individnivå, mellom ulike diagnosegrupper og mellom samfunnsområder.

Eksempler på funksjonshemmede prosesser kan være:

  1. Fysiske barrierer; for eksempel trapper, utilgjengelig offentlig transport eller problemer med egen bolig. Dette er et vanlig problem, særlig for mennesker med bevegelseshemminger.
  2. Diskriminering; som mange andre minoritetsgrupper er personer med funksjonsnedsettelser utsatt for en rekke ulike fordommer. Dette gjelder særlig i arbeidslivet hvor mange arbeidsgivere har feilaktig oppfatning om at funksjonshemmede søkere, og foretrekker ikke-funksjonshemmede søkere selv om funksjonshemmede søkere kunne utført arbeidet. Personer med funksjonsnedsettelser er underrepresentert i arbeid de helt klart kunne utført.
  3. Kulturelle stereotypier; dette preger mange funksjonshemmedes liv, og livet som funksjonshemmet blir ofte sett som et tragisk liv. Problemer reduseres gjerne til selve funksjonsnedsettelsen, og kulturelle uttrykk formidler dermed et bilde av funksjonshemmedes reduserte livsutfoldelse som naturlig eller selvsagt.
  4. Vold; dette er sentralt i funksjonshemmende prosesser. Personer med funksjonsnedsettelser er, i langt større grad enn andre, utsatt for ulike typer vold og overgrep.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg