funksjonell avhengighet (databaseteori)

Artikkelstart

Funksjonell avhengighet beskriver en varig forbindelse eller forhold mellom to attributter eller grupper av attributter. Eksempel: En kan si at attributten etternavn er funksjonelt avhengig av attributten fødselsnummer, eller at fødselsnummer bestemmer etternavn. Formelt skrives det slik: \(fødselsnummer \rightarrow etternavn\). Tolkningen er: Kjenner vi fødselsnummer så kjenner vi også etternavn. En forutsetter at etternavnet ikke endrer seg over tid eller at etternavn tolkes som aktuelt etternavn akkurat nå.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk functional dependency

Nytt eksempel: Adresse er en attributt som ikke er varig, derfor kan vi ikke si at fødselsnummer bestemmer adresse, i så fall må adresse defineres til å bety aktuell adresse av en eller annen type, for eksempel boligadresse, arbeidsstedets adresse, hytteadresse, osv. Men fødselsnummer og dato vil sammen bestemme adresse: \(fødselsnummer,dato \rightarrow adresse\). Da tar vi også vare på historikken, hvilke adresser har vedkommende person hatt over tid.

Etablering av funksjonelle avhengigheter

Funksjonelle avhengigheter blir funnet og beskrevet i analysefasen når en skal etablere en relasjonsdatabase. En finner attributter og grupper av attributter, og forholdet til andre attributter beskrives ved funksjonelle avhengigheter.

Bruk

Funksjonelle avhengigheter brukes til å bestemme hvilke attributter som skal lagres sammen i de forskjellige tabellene i en relasjonsdatabase.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg