funksjonell avhengighet – databaseteori

Funksjonell avhengighet beskriver en varig forbindelse eller forhold mellom to attributter eller grupper av attributter. Eksempel: En kan si at attributten etternavn er funksjonelt avhengig av attributten fødselsnummer, eller at fødselsnummer bestemmer etternavn. Formelt skrives det slik: \(fødselsnummer \rightarrow etternavn\). Tolkningen er: Kjenner vi fødselsnummer så kjenner vi også etternavn. En forutsetter at etternavnet ikke endrer seg over tid eller at etternavn tolkes som aktuelt etternavn akkurat nå.

Nytt eksempel: Adresse er en attributt som ikke er varig, derfor kan vi ikke si at fødselsnummer bestemmer adresse, i så fall må adresse defineres til å bety aktuell adresse av en eller annen type, for eksempel boligadresse, arbeidsstedets adresse, hytteadresse, osv. Men fødselsnummer og dato vil sammen bestemme adresse: \(fødselsnummer,dato \rightarrow adresse\). Da tar vi også vare på historikken, hvilke adresser har vedkommende person hatt over tid. 

Funksjonelle avhengigheter blir funnet og beskrevet i analysefasen når en skal etablere en relasjonsdatabase. En finner attributter og grupper av attributter, og forholdet til andre attributter beskrives ved funksjonelle avhengigheter. 

Funksjonelle avhengigheter brukes til å bestemme hvilke attributter som skal lagres sammen i de forskjellige tabellene i en relasjonsdatabase. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.