Funga er et begrep som blir brukt om sopp innen et bestemt område eller tidsperiode og er synonymt med betegnelsen soppflora. Blant soppforskere er funga i bruk, blant annet i bestemmelsesverket Funga Nordica, utgitt i Danmark.

Funga brukes for sopper på samme måte som flora brukes om planter og fauna for dyr.

Historikk

Tidligere ble soppene regnet som en del av planteriket, slik som for eksempel Carl von Linné oppfattet det. Den norske soppforskeren Olav Johan Sopp var den første som oppfattet at soppene utgjorde et eget rike ved siden av plante- og dyreriket. Dette skjedde allerede på slutten av 1800-tallet, uten at noen tok særlig notis av det. Først på 1960-tallet ble det utkrystallisert en oppfatning om et femrikesystem: planter, sopp, dyr, protister (encellete eller enkle organismer), monera (prokaryoter). Soppriket, Fungi, ble siden funnet å stå nærmere dyreriket enn planteriket, blant annet ved hjelp av DNA-metoder.

Soppflora har blitt brukt om sopp på lik linje som bakterieflora. Bakteriene ble en gang også oppfattet som planter. Bakterieflora er så innarbeidet at den fortsatt brukes selv om bakterier ikke tilhører planteriket. Betegnelsen soppflora er derimot ikke like innarbeidet. De tre ordene: funga, fauna og flora er hva vi kaller for stavrim, trykksterke ord som begynner på samme konsonant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg