Fuglevær er hekkeplass for store kolonier av sjøfugl.

Tidligere fulgte det av viltloven fra 1981 at «alt vilt, herunder dets egg, reir og bo....fredet, med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov.» Dette såkalte fredningsprinsippet er i naturmangfoldloven fra 2009 erstattet med et forvaltningsprinsipp (§ 15) som sier: «Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.»

Grunneier kan bare ta egg eller dun fra fuglereir av slike fuglearter, til slike tider og i slike områder som er nærmere tillatt gjennom lov og forskrift.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Dag-Roal Wisløff

Hei

Det står å lese i SNL (https://snl.no/viltloven, 2019) at
«[vilt]loven bygger på fredningsprinsippet, dvs. alt vilt er fredet som ikke uttrykkelig er tillatt felt. Dette kalles ofte speilvendingsprinsippet i forhold til den tidligere jaktloven, hvor alt vilt var jaktbart bortsett fra det som var fredet.»

Samtidig sier samme leksikon (SNL; https://snl.no/fuglev%C3%A6r_-_rettslige_forhold, 2021) at det
«tidligere fulgte […] av viltloven fra 1981 at «alt vilt, herunder dets egg, reir og bo er fredet.» Dette såkalte fredningsprinsippet er i naturmangfoldloven fra 2009 erstattet med et forvaltningsprinsipp (§ 15) som sier at «ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.»

I tillegg fremkommer det av Naturmangfoldloven § 6.(generell aktsomhetsplikt) at
«enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet i strid med målene i §§ 4 og 5. Utføres en aktivitet i henhold til en tillatelse av offentlig myndighet, anses aktsomhetsplikten oppfylt dersom forutsetningene for tillatelsen fremdeles er til stede.»

Er det slik at Viltloven har gått bort fra fredningsprinsippet?
Søker man å ivareta fredningsprinsippet i annet lovverk, som feks. i Naturmangfoldloven, og i så fall gjennom hvilke paragrafer?

Her tror jeg en presisering og samkjøring av informasjonen og/eller en oppdatering av teksten vil være klargjørende.

Mvh.
Dag-Roal Wisløff

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg