Fraschprosessen brukes til utvinning av svovel fra de store svovelforekomstene i Louisiana og Texas, USA. Forekomstene ligger 150–500 m under et lag av myk sand og jord som gjør det umulig å utvinne svovelet gjennom anlegg av stoller og sjakter.

Ved fraschprosessen føres fire konsentrisk anbrakte stålrør gjennom et 30 cm bredt borehull ned i det svovelholdige laget. Gjennom de ytterste to rørene presser man inn overhetet vanndamp med en temperatur på ca. 180 °C. Dampen smelter svovelet i nærheten av røret. Samtidig blåser man varm luft under et trykk på ca. 40 atm inn gjennom det innerste røret. Pressluften virvler smeltet svovel opp, og en emulsjon av svovel, vann og luft presses opp til overflaten gjennom det mellomste røret. Svovelet samles i 80 m lange og 20 m dype grøfter, hvor det størkner. Svovelet fås med en renhetsgrad på ca. 99,5 prosent. En videre rensning er derfor ikke nødvendig.

Metoden ble utviklet av den tysk-amerikanske kjemikeren Herman Frasch (1851-1914). Første gang han lyktes i å utvinne svovel etter denne metoden, var i 1894 i Louisiana.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.