Fornikling er utfelling av et relativt tynt belegg av nikkel på et underlag av et annet materiale. Fornikling utføres med tanke på korrosjonsbeskyttelse eller utseende.

Faktaboks

Uttale
fornˈikling

Elektrolyse er den vanligste metoden for fornikling, og da brukes nikkel også som oppløselig anode. Krav til belegget er jevn og porefri utfelling med god heft, god dekning og høy renhet. Det benyttes elektrolytt med nikkelklorid og/eller nikkelsulfat løst i vann. For å oppnå gode resultater, tilsettes borsyre (H3BO3) for å holde jevn pH og organiske forbindelser for å oppnå belegg med høy glans.

Strømløs fornikling er en katalytisk kjemisk utfelling med reduksjonsmiddel i vann og benyttes når utgangsmaterialet er ikke-ledende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eric Hoenjet

Hei,
Jeg driver med forskning om gamle norske dørvridere. Jeg prøver å tidfeste når det var mulig å fornikkle messing i Norge og hvilken bedrift som started med det. Har dere noe informasjon som kan brukes? Allerede takk. Mvh Eric

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, og takk for spørsmålet ditt! Dette har vi begrenset mulighet til å svare på, men du kan jo for eksempel sende en epost til fagansvarlig for elektrokjemi, Geir Martin Haarberg ved NTNU. Lykke til! Mvh, Stig Arild, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg