Forbrukerfleksibilitet er i kraftmarkedet forbrukeres evne til å påvirke strømforbruket ut i fra situasjonen i nettet. Det er en av de viktigste bestanddelene i smartnett, som tilrettelegger for toveiskommunikasjon mellom forbruker og produsent og muliggjør strømforbrukerens aktive påvirkning av kraftflyten.

Langsiktig og kortsiktig påvirkning

Forbrukerfleksibilitet deles inn i kortsiktig og langsiktig påvirkning av kraftsituasjonen.

Den kortsiktige forbrukerfleksibiliteten er forbrukers mulighet og vilje til rask å endre strømforbruket ved å respondere på ulike insentiv fra kraftprodusentene. Dette kalles forbruksrespons.

Forbruksrespons kan igjen inndeles i implisitt og eksplisitt forbruksrespons. Den implisitte forbruksresponsen er strømforbrukerens vilje til å tilpasse forbruksvaner etter prissignal og belønner strømforbrukeren med rimelig kraftpris. Den eksplisitte forbruksfleksibiliteten er avtalt fleksibilitet som er utsatt for handel på forskjellige elektrisitetsmarkeder (engros-, balanse- og reservemarked).

Den langsiktige forbrukerfleksibiliteten vil over tid endre strømforbruket gjennom energieffektivisering.

Bakgrunn

Mangelen på kraftforsyning under oljekrisen i 1973–1974, førte til at man så på forbrukeren som en aktiv ressurs til å påvirke energiforbruket. I begynnelsen gjennom langsiktige energieffektiviserende tiltak som kraftkonservering, og senere ved å effektivisere tekniske apparater gjennom å redusere effekten i dem, som i varmepumper og LED-lyspærer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg