Forblendingsmur fjernes fra laftevegg
Fred. Olsens gate 13 i Oslo ble forblendet rundt 1810 med murverk i første etasje og «bandstaking» i utkraget loftsetasje.

Forblending er utvendig kledning av bygningers yttervegger med et annet materiale enn det som er i veggen innenfor. Formålet er å forbedre utseendet eller gjøre veggen mer motstandsdyktig overfor vær- og klimapåkjenninger. Forblendingsmaterialet er ofte teglstein (fasadetegl uten puss) eller naturstein.

Faktaboks

Forblending har lang tradisjon i Danmark og Norge, betegnet som blindingsmur, blindingsværk eller blændingsmur. På Akershus slott ble det i 1630-årene oppført en forbindelsesgang av bindingsverk mellom sørfløyen og Jomfrutårnet, utmurt utvendig «med idel muursteen». Rådhusgata 14 i Oslo ble oppført i 1620-årene med samme konstruksjon i første etasje. Vanligere ble forblending mot slutten av 1800-tallet, da bindingsverk og lafteverk etter hvert ble ansett som mindreverdig. Idealet var murverk, og mange trehus ble da enten forblendet eller forkledd med murpuss av kalk- eller leirmørtel, armert med kløyvde hasselkvister. Teknikken ble kalt «bandstaking» fordi armeringen var tønnebånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg