Flagghonnør, seremoniell ved flaggheis og flagghal om bord på orlogsskip, eller i land ved orlogsstasjoner eller andre etablissementer som fører orlogsflagg.

En garde bestående av 12 menige under kommando av en offiser, stiller opp på akterdekk med front mot flaggspillet, i land på plassen foran flaggstangen med front mot denne, fem minutter før flaggheis/flagghal. Til høyre for garden en hornblåser, og på hver side av flaggspillet eller flaggstangen, og med front mot denne, to menige flaggvakter som skal heise flagget opp eller hale det ned. Om bord er det også en flaggvakt på plass ved gjøsen.

På det fastsatte klokkeslett kommanderer gardesjefen, som for anledningen er iført paradeuniform med sabel, «giv akt, presenter gevær, heis/hal ned flagget», idet han gjør stor hilsen med dragen sabel. Om bord, og i land dersom flaggstangen er utstyrt med en skipsklokke, og dersom det fastsatte klokkeslett er en hel time: «giv akt, presenter gevær – glass, heis/hal ned flagget». Hornblåser blåser flaggappell, flagg og gjøs heises og hales ned mens flagglinene holdes stramt og med jevn langsom fart, slik at flagget og gjøsen er oppe eller nede idet flaggappellen er slutt. Militært personell som befinner seg i nærheten stanser opp, gjør front mot flagget, inntar rettstilling og hilser til luen.

Dersom musikkorps deltar, det gjelder kun ved flaggheis, kommanderes «ved foten gevær» straks flagget er heist, og deretter spilles nasjonalsangen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg