filet

Fileter er muskler som ligger langsetter og under ryggvirvlene, fra skulderpartiet og bakover til hoftebeinet. Betegnelsen benyttes både om ytrefileten (musculus longissimus dorsi) og indrefileten (musculus psoas major) hos alle firbeinte husdyr og vilt. Filet brukes også om beinfrie stykker av fisk.

Faktaboks

Uttale
filˈeː
Etymologi

fra fransk filet 'trådverk, nettverk', med betydningen 'utbenet kjøttstykke holdt sammen av et trådverk'

Også kjent som

filé (svensk)

Innen håndverk betegner filett et buet messingstempel med inngravert dekorasjon som brukes til forgylling av bokrygger.

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Fra fransk «filet» har vi fått: filet [filˈeː] (m) – (1) kjøttstykke, (2) beinfritt kjøtt el. beinfri fisk filet [filˈeː] (n) – filert arbeid; nettverk; mønsterstopning på nettbunn filett [filˈett] (m) – (1) stempel til å lage linjer på bokrygg; (2) linje tvers over bokrygg NB! Kjøttstykket skrives «filet» og verktøyet som brukes til forgylling av bokrygger skrives «filett» (ingen av dem skrives «filét»). Muligens kan det være en idé å lage separate artikler om disse i stedet for å blande sammen filet (m) og filett?

svarte Anne Eilertsen

Takk for innspill og rettelser, vi ser på saken.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg