filament (astronomi)

Solskiven observert 20. januar 2004 i spektrallinjen Hα til hydrogen som har bølgelengde 656,2 nm. Solare protuberanser er lyse utenfor solranden, men fremstår her mørke i kontrast mot den lysere solskiven.
.
Solar filament av filament 7 protuberans observert med NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) den 12. november 2011. Filamentet fremstår mørkt mot den lysere soloverflaten. Som protuberans, er den lys mot den mørkere bakgrunnen utenfor solranden.
.

Artikkelstart

Filamenter er lange, mørke, trådlignende strukturer som viser seg på monokromatiske bilder av Solen. Utenfor solranden, hvor de fremstår lyse mot den mørke bakgrunn, kalles de protuberanser.

Faktaboks

Uttale
filamˈent
Etymologi
av latin filum, ‘tråd’

Filamentene befinner seg vanligvis mellom 5 000 og 30 000 km over soloverflaten oppe i Solens varme korona, men med vesentlig lavere temperatur og betydelig høyere gasstetthet enn koronaen. Filamentene er innkapslet i magnetiske felter som både isolerer mot oppvarming fra den omgivende varme gassen i koronaen og balanserer gravitasjon, noe som forhindrer at de faller ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg