filament - astronomi

Solskiven observert 20. januar 2004 i spektrallinjen Hα til hydrogen som har bølgelengde 656,2 nm. Solare protuberanser er lyse utenfor solranden, men fremstår her mørke i kontrast mot den lysere solskiven.
.
Solar filament av filament 7 protuberans observert med NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) den 12. november 2011. Filamentet fremstår mørkt mot den lysere soloverflaten. Som protuberans, er den lys mot den mørkere bakgrunnen utenfor solranden.
.

Filamenter er lange, mørke, trådlignende strukturer som viser seg på monokromatiske bilder av Solen. Utenfor solranden, hvor de fremstår lyse mot den mørke bakgrunn, kalles de protuberanser.

Faktaboks

uttale:
filamˈent
etymologi:
av latin filum, ‘tråd’

Filamentene befinner seg vanligvis mellom 5 000 og 30 000 km over soloverflaten oppe i Solens varme korona, men med vesentlig lavere temperatur og betydelig høyere gasstetthet enn koronaen. Filamentene er innkapslet i magnetiske felter som både isolerer mot oppvarming fra den omgivende varme gassen i koronaen og balanserer gravitasjon, noe som forhindrer at de faller ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg