Protuberanser

Solar protuberans observert i den røde hydrogenlinjen Hα av hobbyastronomen Tom Wolfe i USA den 25. november 2011. På bildet ses protuberansen både som lysende utenfor solranden og mørk i kontrast til den lysere solskiven.
.

Protuberanser er skyer av relativt tett og kjølig gass oppe i Solens ytre tynne, 1-2 millioner grader varme korona. Protuberansene er forankret i soloverflaten og holdes svevende ved hjelp av lokale magnetiske felter som også tjener som varmeskjold mot den omgivende korona. Protuberansens observerbare trådstrukturer svarer til strukturen i de styrende magnetiske feltene.

Faktaboks

uttale:
protuberˈanser
etymologi:
av latin ‘svulme opp’

Protuberanser observeres ved solranden med bruk av monokromatiske fargefiltre. De er observerbare uten filtre under totale solformørkelser. På fotografier tatt i utvalgte spektrallinjer ses protuberansene som lysende skyer mot mørk bakgrunn utenfor solranden. Inne på solskiven fremstår de som mørke i kontrast mot den lysere bakgrunn og de omtales der gjerne som filamenter.

Antall protuberanser endrer seg i takt med Solens øvrige magnetiske aktivitet. De forandrer seg stadig og de aller fleste stiger etter noen dager eller uker med økende hastighet oppover i Solens korona og forsvinner ut i det interplanetariske rom som en del av såkalte Coronal Mass Ejections (CME).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg