Fettlær er vegetabilsk garvet lær, fortrinnsvis av hud fra unge kuer eller kviger. Læret blir under garveprosessen innsatt med spesielle fettblandinger, av for eksempel tran og talg, som i noen grad forbinder seg med hudfibrene.

Fettlær er mykt og vanntett og ble i stor grad brukt til støvler, men kan etter hvert bli utvasket og stivt i tørr tilstand. Det krymper og herdner ved for sterk varme, rundt 80–90 °C. Fettlær er derfor blitt erstattet av kombinasjonsgarvet lær. Det vil si lær som har fått både krom- og vegetabilsk garving, og som er mer motstandsdyktig, spesielt mot varme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg