Fenier var en revolusjonær organisasjon av irer, stiftet i Nord-Amerika i 1858 av John O'Mahoney. Organisasjonens formål var å forberede en væpnet oppstand som skulle gjøre Irland til en selvstendig republikk.

Faktaboks

Uttale
fˈenier
Etymologi

etter engelsk Fenians, irsk Fianna

Også kjent som

Feniernes brorskap

Fenierne hadde stor tilslutning blant irske emigranter i Amerika, men fikk liten tilslutning i Irland, særlig fordi de var antiklerikale og derfor ble motarbeidet av det katolske presteskap. Mislykkede opprørsforsøk ble gjort i 1865 og 1867. «Manchestermartyrene», tre feniere som hadde drept en politimann i 1862 og ble hengt, kom til å spille en viktig rolle i irenes agitasjon.

I 1870-årene ble fenierne splittet i en mer moderat retning og i forskjellige terroristiske grupper. En av disse (Invincibles) myrdet i 1882 den engelske visekongen, Frederick Charles Cavendish, i Phoenix Park i Dublin.

Bevegelsen gjenoppstod på 1900-tallet under navnet Irish Republican Brotherhood og var ledende i Påskeopprøret i 1916.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg