Feil er et avvik mellom en nøyaktig verdi og en tilnærmet verdi. Når et tall skal bestemmes gjennom målinger, er det ikke mulig å oppnå full nøyaktighet, da måleinstrumenter aldri kan bli fullkomne og sansene våre har sine begrensninger. Også ved rent matematiske beregninger må man ofte nøye seg med en tilnærmet bestemmelse, for eksempel når man vil angi et irrasjonalt talls verdi ved hjelp av et desimaltall.

Absolutte feil er differansen mellom det nøyaktige tallet og den tilnærmede verdien. Relative feil er forholdet mellom denne differensen og det nøyaktige tallet.

Som regel kjenner man ikke feilens nøyaktige størrelse, men man kan ofte angi et maksimum som feilen ikke overskrider. Dette kalles feilgrensen. Vet man for eksempel at et tall ligger mellom 24,49 og 24,50, er feilen sikkert mindre enn 0,01, som da er feilgrensen.

To tilnærmede tall regnes for like godt bestemt når den relative feil er den samme for begge, for eksempel er tallene 24,49 for \(\sqrt{600}\) og 0,2449 for \(\sqrt{0,06}\) like godt bestemt, fordi den relative feilen er den samme. I læren om tilnærmet regning løses problemet å bestemme feilgrensene ved et regneresultat, når man kjenner feilgrensene for de tilnærmede tall som inngår i regningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg