Nyfødt barn
Fødselskjønn avgjøres i de aller fleste tilfeller ved inspeksjon av ytre kjønnsorganer i forbindelse med fødsel.
Nyfødt barn
Av .

Fødselskjønn er det kjønnet en person registreres med etter fødselen. Det finnes ingen lover eller regler for hvordan fødselskjønn skal fastsettes, men forvaltes av helsepersonell ved fødeinstitusjoner. Alle som blir født i Norge få tildelt ett av to alternativ, altså mann eller kvinne.

I praksis foregår prosessen med å avgjøre fødselskjønn ved at lege, jordmor eller annet helsepersonell vurderer om de ytre kjønnsorganene er kvinnelige eller mannlige. De ytre kvinnelige kjønnsorganene er kjønnsleppene, klitoris, skjedeåpningen og skjeden, mens de ytre mannlige kjønnsorganene er penis og pung. Et spedbarn med kvinnelige kjønnsorganer får kvinnelig fødselskjønn, mens et spedbarn med mannlige kjønnsorganer får mannlig fødselskjønn.

I Norge blir fødselskjønnet deretter registrert i Folkeregisteret som juridisk kjønn. Det er også mulig at fødselskjønnet blir avklart i forbindelse med ultralydundersøkelse før fødselen. Fødselskjønnet registreres imidlertid først etter fødselen.

Fødselskjønn som begrep i praksis

Begrepet fødselskjønn blir for det meste brukt i forbindelse med personer som er trans og/eller ikke-binær, som har kjønnsinkongruens eller på andre måter har en kjønnsidentitet som ikke er den samme som fødselskjønnet.

Hvert år fødes dessuten mellom 5 og 10 barn i Norge med en variant av den medisinske tilstanden intersex som gjør det umulig for helsepersonell å fastsette fødselskjønn basert på ytre kjønnsorgan. Likevel må barnets fødselskjønn etter kort tid registreres i Folkeregisteret. Retningslinjer fra Likestillings- og diskrimineringsombudet slår fast at i slike tilfeller kan måling av kromosomer og hormoner være til hjelp.

En person som identifiserer seg med sitt fødselskjønn blir gjerne omtalt som ciskjønnet.

Fødselskjønn og juridisk kjønn

Etter ny lov om endring av juridisk kjønn i 2016 er det tillatt å selv endre kjønn i Folkeregisteret. Derfor kan en persons juridiske kjønn være forskjellig fra fødselskjønnet. Tidligere var endring av juridisk kjønn kun tillatt hvis en person gikk gjennom hormonell og kirurgisk behandling for kjønnsinkongruens og gjennomgikk sterilisering. Med dagens norske modell er det derimot mulig for den enkelte å selv bestemme hva slags juridisk kjønn man er registrert med.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Strøm Arnesen, Lars Andre (2020). Lov om endring av juridisk kjønn: Lovkommentar. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer (3)

skrev Isabell Dahl

Hei,

Påstanden om at "Det finnes ingen lover eller regler for hvordan fødselskjønn skal fastsettes, men alle som blir født i Norge må få tildelt ett av to alternativ, altså mann eller kvinne" er en unyansert og misledende påstand. Dette fordi påstanden skaper inntrykk av at det ikke finnes noe rådende rutiner, standarder og vilkår for fastsetting av kjønn ved fødsel. Påstanden antyder også at eksisterende praksis i feltet ikke er besluttet av sentrale myndigheter, og at det ikke finnes nasjonale faglige eller medisinske retningslinjer.

Det er heller ikke slik at all faglige metoder og krav og standarder blir regulert i lover og forskrifter. En skulle trodd at forfatter ikke kjenner til hvordan helsesektoren er organisert og blir styrt?

Jeg viser her til uttalelse fra Likestillings og diskrimineringsombudet som gir en tilstrekkelig beskrivelse av hvordan en person blir diagnostisert med det såkalte «usikker somatisk kjønnsutvikling» ved fødsel. I beskrivelsen ligger også en implisitt forklaring på hvordan kjønn blir stadfestet ved fødsel i Norge.

Forhåpentligvis SNL gjennomgår artikkelen og korrigerer ordlyden. Dersom en likevel mener at påstanden er korrekt, presis og nøyaktig, bør den suppleres med informasjon om dagens rutiner og standarder og ansvarlig myndighetsorgan for det. SNL bør i tillegg henvise til en ekstern kilde.

Likestillings og diskrimineringsombudet : "Hvert år fødes det i Norge mellom 5 og 10 barn med interkjønn (*170). Interkjønn er et paraplybegrep for mange ulike tilstander som gjelder personer som er født med såkalt «usikker somatisk kjønnsutvikling». Med usikker somatisk kjønnsutvikling menes at den biologiske kjønnstilhørigheten til et barn ved fødselen ikke entydig er jente eller gutt. Dette kan ha sammenheng med både indre og ytre kjønnsorganer. Noen er for eksempel født med en eggleder og en sædleder. Dersom ytre kjønnskarakteristika ikke viser entydig om barnet er jente eller gutt, kan måling av kromosomer og hormoner bidra til å avklare kjønnstilhørigheten. Noen har imidlertid utypiske hormon- og kromosomsammensetninger, som gjør at kjønnstilhørigheten ikke viser seg før i puberteten. Barnets kjønn må likevel kort tid etter fødselen bestemmes, fordi barnet må meldes inn til Folkeregisteret som enten gutt eller jente".

Vennlig hilsen
Isabell

svarte Reidar Schei Jessen

Hei,

Tusen takk for din tilbakemelding. Dette skal vi undersøke. Du henviser til en uttalelse fra LDO. Hadde du hatt mulighet til å sende lenke til denne?

Mvh,
Reidar Jessen, fagansvarlig

svarte Reidar Schei Jessen

Hei igjen,

Jeg antar at du viser til følgende dokument:
https://ldo.no/diskriminert_oldstart/nyheiter-og-fag/Analyser/fagoppsummering-skk/kap.-8/

Det er ikke helt tydelig for meg hvordan du mener at teksten impliserer at det ikke finnes retningslinjer. Artikkelen er tydelig på at mangelen på retningslinjer handler om lovverk - hvis du kjenner til dokument som sirkulerer i medisinske fagmiljø så må du gjerne gjøre meg oppmerksom på dette.

Jeg har lagt inn henvisning til LDO-dokumentet som du viser til, samt lagt til et par setninger om fastsettelse av fødselskjønn ved visse intersex-tilstander.

Takk for interessen.

Mvh,
Reidar Jessen,
fagansvarlig

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg