Russlands føderale kretser

Kart over Russland inndelt i føderale kretser. Turkis: den nordvestlige føderasjonskretsen; lys gul: den sentrale føderasjonskretsen; rosa: den sørlige føderasjonskretsen (med Krim vist i skraverte farger); lilla: den nordkaukasiske føderasjonskretsen; grønn: Volga føderasjonskrets; oliven/beige: Ural føderasjonskrets; blå: Sibir føderasjonskrets; mørk gul: Fjerøstlige føderasjonskrets.

Føderal krets er et administrativt nivå i Russland. Landet er inndelt i åtte føderale kretser.

Faktaboks

Også kjent som

okrug

I mai 2000 opprettet president Vladimir Putin ved dekret sju føderale kretser eller føderasjonskretser (federalnyje okruga) som et nytt forvaltningsnivå over føderasjonssubjektene («delstatene») i den russiske føderasjonen. Dette forvaltningsnivået inngår ikke i den russiske grunnloven og ses på som et tiltak for å motvirke utviklingen av regionale maktklikker og for å sentralisere den politiske makten.

Organisering

Hver føderal krets ledes av en presidentrepresentant. Presidentrepresentanten inngår i presidentens administrative apparat og er direkte underlagt presidenten. Presidentreprentanten har som oppgave å tilse at presidentens grunnlovsgitte mandat til å utøve politikk blir etterlevd i føderasjonssubjektene.

Føderasjonskretsene ble opprettet etter mønster av militærkretsene og den økonomiske regionene, men sammenfaller ikke med disse når det gjelder geografisk utstrekning.

Kretser

De opprinnelige føderasjonskretsene i europeisk Russland er den sentrale, den sørlige, den nordvestlige og Volgakretsen. De tre føderasjonskretsene asiatisk Russland er Ural-, Sibir- og Fjernøstkretsene. Det er i dag åtte føderasjonskretser. Den nordkaukasiske føderasjonskretsen ble opprettet i 2010 ved at noen føderasjonssubjekter ble utskilt fra den sørlige føderasjonskretsen. I perioden mars 2014 til juni 2016 utgjorde de to nyinnlemmede føderasjonssubjektene, Republikken Krim og den føderale byen Sevastopol, en niende føderasjonskrets – Krim. Denne er nå en del av den sørlige føderasjonskretsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg