Tubifex i akvarium
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tubificider er en familie av leddormer i ordenen Tubificida i klassen Clitellata. Dette er jordleddormer og ferskvannsleddormer som er små, tynne og 2-10 millimeter lange og lever på bløtbunn i bekker, elver og innsjøer.

Faktaboks

Uttale
tubificˈider
Vitenskapelig navn
Tubificidae
Beskrevet av
Vejdovsky, 1876

Artene i slekten Tubifex er best kjent. De sitter med forkroppen i et rør nede i mudderet, mens bakkroppen stikker opp i vannet. Tubificider forekommer ofte i slike mengder at hele bunnen virker rød. Ved en undersøkelse i Østensjøvannet i Oslo ble det funnet 40 000 individer per kvadratmeter.

Tubificider tåler stor grad av forurensning og oksygensvinn, grunnet innholdet av hemoglobin i kroppsvæsken. De brukes ofte som fôr for akvariefisker.

Utbredelse

Familien har stor utbredelse på verdensbasis. Mange arter lever i havet, blant annet på store dyp. De trives gjerne i områder med forurenset vann, og kalles sludge worms ("gjørmemark") på engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tubificidae
Artsdatabanken-ID
4974
GBIF-ID
6962

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg