Norge på amharisk

.

Etiopisk skrift utviklet seg fra en sør-arabisk skrift rundt 500 fvt. og ble først brukt til å skrive geez. Til å begynne med var det en konsonantskrift, men på 300-tallet evt. ble vokalsystemet utviklet. Skriften brukes i dag til å skrive de fleste språkene i Etiopia og tigrinja i Eritrea. På amharisk og tigrinja kalles skriften ፊደል /fidäl/, som betyr skrift eller alfabet.

Alfabetet settes opp i en tabell, hvor grunnformen til hver konsonant har vokalen ä [ə]. Mange av de andre vokalene har samme tillegg til grunnformen, for eksempel en strek eller en runding, men det finnes uregelmessigheter.

ä u i a e ə o wi wa we
h
l
m
ś
r
s
š
b
v
t
č
n
ñ
ʾ
k
x
w
ʿ
z
ž
y
d
ǧ
g
č̣
ṣ́
f
p

Tabellen viser også den alfabetiske rekkefølgen for etiopisk skrift og inneholder alle kombinasjonene som brukes i geez, amharisk og tigrinja. Dobbeltkonsonanter finnes, men de markeres ikke i skriften.

Transkripsjon av etiopiske språk

Lyden som transkriberes ə i den mest brukte transkripsjonen for etiopiske språk, tilsvarer [ɨ] i det internasjonale fonetiske alfabetet (IPA), mens [ə] transkriberes ä. Tegnene for konsonant med ə står også for den rene konsonanten, uten vokal, for eksempel ኖርዌይ /norwey/ 'Norge'

Også noen av konsonantene som brukes i etiopisk transkripsjon, er forskjellige fra det internasjonale fonetiske alfabetet:

etiopisk transkripsjon IPA etiopisk transkripsjon IPA
č [tʃ] ś [ʃ]([ɕ])
ǧ [dʒ] [x]
š [ʃ] ʾ [ʔ]
ž [ʒ] ʿ [ʕ]
[ħ]

For de øvrige konsonantene viser . under konsonanten at den er en ejektiv, altså uttales med lukking av stemmebåndene, noe som i IPA markeres med ':

etiopisk transkripsjon IPA etiopisk transkripsjon IPA
[k'] [s']
[p'] ṣ́ [ʃ']([ɕ'])
[t'] [x']
č̣ [tʃ']

I de moderne språkene som skrives med denne skriften, er uttalen av noen av konsonantene slått sammen og forenklet. For eksempel uttales h, ḥ, ḫ og x alle som [h] på amharisk.

Etiopisk tegnsetting

Dette er noen av de vanligste formene for tegnsetting i etiopisk skrift:

  • kolon – ፥
  • semikolon – ፤
  • komma – ፣
  • punktum – ።
  • mellomrom – ፡

Tegnet for mellomrom mellom ord går mer og mer ut av bruk.

Etiopiske tall

Tall skrives slik med etiopisk skrift:

1 11 ፲፩
2 12 ፲፪ 20
3 13 ፲፫ 30
4 14 ፲፬ 40
5 15 ፲፭ 50
6 16 ፲፮ 60
7 17 ፲፯ 70
8 18 ፲፰ 80
9 19 ፲፱ 90
10 100

Hundredene skrives som en sammensetning mellom ener eller tier og hundre. 1969 = ፲፱፻፷፱ (10+9+100+60+9)

1000 og høyere tall har ikke egne tegn. Man skriver da ordet i stedet: 1000 heter ሺ /ši/: 5.238 = ፭ሺ፪፻፴፰ (5+tusen+2+100+30+8)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg