Norge på amharisk

. fri

Etiopisk skrift, utviklet seg fra en sør-arabisk skrift rundt 500 f.Kr. og ble først brukt til å skrive geez. Til å begynne med var det en konsonantskrift, men i det 4. århundret e.Kr. ble vokalsystemet utviklet. Skriften brukes i dag til å skrive de fleste språkene i Etiopia og tigrinja i Eritrea. På amharisk og tigrinja kalles skriften ፊደል /fidäl/, som betyr skrift eller alfabet.

Alfabetet settes opp i en tabell, hvor grunnformen til hver konsonant har vokalen ä [ə]. Mange av de andre vokalene har samme tillegg til grunnformen, for eksempel en strek eller en runding, men det finnes uregelmessigheter.

ä u i a e ə o wi wa we
h
l
m
ś
r
s
š
b
v
t
č
n
ñ
ʾ
k
x
w
ʿ
z
ž
y
d
ǧ
g
č̣
ṣ́
f
p

Tabellen viser også den alfabetiske rekkefølgen for etiopisk skrift og inneholder alle kombinasjonene som brukes i geez, amharisk og tigrinja. Dobbeltkonsonanter finnes, men de markeres ikke i skriften.

For bedre lesbarhet er tabellen også gjort om til tegning. Ved å klikke på bildet nederst i artikkelen kommer det opp en større utgave. 

Lyden som transkriberes ə i den mest brukte transkripsjonen for etiopiske språk tilsvarer [ɨ] i det internasjonale fonetiske alfabetet, mens [ə] transkriberes ä. Tegnene for konsonant med ə står også for den rene konsonanten, uten vokal, for eksempel ኖርዌይ /norwey/ 'Norge'

Også noen av konsonantene som brukes i etiopisk transkripsjon er forskjellige fra det internasjonale fonetiske alfabetet:

etiopisk transkripsjon IPA etiopisk transkripsjon IPA
č [tʃ] ś [ʃ]([ɕ])
ǧ [dʒ] [x]
š [ʃ] ʾ [ʔ]
ž [ʒ] ʿ [ʕ]
[ħ]

For de øvrige konsonantene viser . under konsonanten at den er en ejektiv, altså uttales med lukking av stemmebåndene, noe som i IPA markeres med ':

etiopisk transkripsjon IPA etiopisk transkripsjon IPA
[k'] [s']
[p'] ṣ́ [ʃ']([ɕ'])
[t'] [x']
č̣ [tʃ']

I de moderne språkene som skrives med denne skriften er uttalen av noen av konsonantene slått sammen og forenklet, for eksempel uttales h, ḥ, ḫ og x alle som [h] på amharisk.

Dette er noen av de vanligste formene for tegnsetting i etiopisk skrift:

kolon - ፥

semikolon - ፤

komma - ፣

punktum - ።

mellomrom - ፡

Tegnet for mellomrom mellom ord går mer og mer ut av bruk.

Tall skrives slik med etiopisk skrift:

1 11 ፲፩
2 12 ፲፪ 20
3 13 ፲፫ 30
4 14 ፲፬ 40
5 15 ፲፭ 50
6 16 ፲፮ 60
7 17 ፲፯ 70
8 18 ፲፰ 80
9 19 ፲፱ 90
10 100

Hundredene skrives som en sammensetning mellom ener eller tier og hundre. 1969 = ፲፱፻፷፱ (10+9+100+60+9)

1000 og høyere tall har ikke egne tegn. Man skriver da ordet i stedet: 1000 heter ሺ /ši/: 5.238 = ፭ሺ፪፻፴፰   (5+tusen+2+100+30+8)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.