Espalier

Espalier for klatrende plante.

Lisens: Gnu FDL

Espalier er et rammeverk av trelister, jerntråd eller lignende til feste for planter. I et espalier blir plantene tvunget til å forgreine seg i en bestemt form, som regel i et plan. Espalierene kan være frittstående eller veggfaste.

Faktaboks

Uttale

espaljˈe

Etymologi
fransk espalier, fra italiensk spalliera ‘skulderharnisk, stolrygg, espalier’, avledet av spalla ‘skulder, støtte’
Også kjent som

spalier [spaljˈe]

Frittstående espalier kan brukes til skape romvirkning og skille mellom hagens ulike deler eller grenser. Greinene på busker og trær som står i frittstående espalier får mer lys og luft enn når trærne beholder sin naturlige vokseform. Dette kan være gunstig ved dyrking av varmekjære planter.

Ved bruk av veggfaste espalier på sørvendte vegger oppnås gjerne økt gjennomsnittlige temperatur. Varmekjære planter som fersken og vindruer vil ha større sjanse for å frambringe frukt av god kvalitet når de dyrkes på veggespalier, særlig på vegger som kan holde godt på varme (betong, teglvegger).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg