epoisses

Epoisses, fransk halvbløt rødkittost fra Burgund som lages av rå eller pasteurisert kumelk. Overflaten på osten vaskes i Marc de Bourgogne. Den formes som en sylinder med diameter på 10 cm og høyde på 4 cm.

Faktaboks

Uttale
epoˈas

Lukten er, som for mange lignende oster, gjennomtrengende, og smaken er sterk, men mildere enn lukten skulle tilsi. Fettinnhold i tørrstoffet er 50 prosent.

Epoisses har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1991 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 1996.

Andre oster i samme stil og fra samme området er Soumaintrain (PGI), l'Ami de Chambertin og Affidelice au Chablis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg