energimerking av bygninger

Eksempel på energiattest for bygg.

.
Lisens: fri

Tvungen energimerking av bygg har til hensikt å bidra til økt energieffektivitet i bygningsmassen og stimulere til mer bruk av andre energibærere enn elektrisitet, olje og gass. Bakgrunnen er at i Norge, som i mange andre europeiske land, utgjør energibruken i bygninger så mye som rundt 40 % av landets totale energibruk.

Forskrifter om energimerking av bygninger ble innført 1. juli 2010. Nye reviderte forskrifter om energimerking trådte i kraft i juni 2015. Alle boliger, fritidsboliger og yrkesbygg skal energimerkes ved salg og utleie, men for leiligheter med bruksareal på 50 m² og mindre kan eieren bruke en attest som gjelder bygningen som helhet. Store yrkesbygg, over 1000 m², alltid ha gyldig energiattest.

Energiattesten angir en energikarakter fra A (best) til G (dårligst) som viser energitilstanden, og en oppvarmingskarakter som med fargen grønn (best) til rød (dårligst) viser hvor mye av oppvarmingsbehovet som kan dekkes med annet enn olje, gass og elektrisitet. Alle energiattester, også de som er merket før 1. juli 2010, er gyldige i ti år fra utstedelsesdato.

Eksisterende boliger kan merkes av boligeieren selv, mens nye boliger og yrkesbygg må merkes av en ekspert. Rettledning i hvordan du selv kan foreta energimerking finner du på nettstedet energimerking.no

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg