Eneeie er et begrep som ofte brukes i ekteskapsretten og i samboerretten. Å ha en ting i eneeie betyr at man eier den alene. Motstykket er å ha en eiendel i sameie. Om tingen er i sameie, eier man den sammen.

Ekteskap og samboerskap påvirker ikke i seg selv retten til å eie ting. Om en ektefelle for eksempel eier en bil før ekteskapet, eier ektefellen også bilen når ekteskapet er inngått. Bilen vil da være i ektefellens eneeie om den ikke er gitt i gave til den andre ektefellen.

Begrepene eneeie og sameie beskriver om tingen eies alene eller sammen, og må holdes atskilt fra begrepene felleseie og særeie. De to siste begrepene beskriver ikke eierskap, men er navn på ekteskapslovens to formuesordninger.

I ekteskap gjelder det enkelte rådighetsbegrensninger for felles bolig og vanlig innbo. Selv om en ektefelle er eneeier av felles bolig og innbo, vil salg og pantsettelse av boligen med innbo kreve den andre ektefellens samtykke, jf. ekteskapsloven §§ 32 og 33.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg