Elektronmultiplikator er et apparat som brukes til å forsterke en elektronstrøm. Selve forsterkningen skjer ved hjelp av sekundæremisjon fra metaller.

Virkemåte

Elektronmultiplikatoren består av et vakuumrør med en katode og et antall andre elektroder, som er anbrakt slik at den primære elektronstrøm faller på den første av elektrodene og utløser sekundærelektroner fra den. De treffer så den neste elektroden i rekken og utløser på nytt sekundærelektroner og så videre. Ved passende valg av elektrodemateriale og spenninger på elektronene kan man oppnå at det blir mange flere sekundærelektroner enn innfallende primærelektroner, slik at det blir en forsterkning av elektronstrømmen.

Bruk

Elektronmultiplikatoren brukes særlig for å registrere svake lysstrømmer. Katoden gjøres da lysømfintlig og sender ut fotoelektroner når den treffes av lys. Brukt på denne måte kalles den ofte for fotomultiplikator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg