Motstand

Motstand med fargekode som viser motstandens resistans

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
spole

Transformator med to spoler. Hver spole har en kobbertråd som er viklet rundt en magnetkjerne.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Elektriske komponenter er enheter i en elektrisk krets som brukes til å påvirke strømmen gjennom kretsen eller dets tilhørende elektriske felter. Komponenter brukt i elektroniske apparater blir ofte omtalt som elektroniske komponenter. Transistorer og dioder er eksempler på elektriske komponenter.

Faktaboks

Også kjent som

elektronisk komponent

Vanligvis har en elektrisk komponent to eller flere terminaler eller ledere som brukes til å forbinde komponenten til en elektrisk kontakt eller til andre elektriske komponenter i kretsen. En komponent kan også være sammensatt av flere elementære komponenter slik at de fremstår som en enhet.

Typer

Elektronikk

Det har vært en omfattende utvikling innen elektronikken. Dette viser seg blant annet i komponentene som stadig blir mindre og mer komplekse. Elektronrøret (til venstre) var enerådende frem til midten av 1950-årene. Da overtok transistoren (i midten). I dag benyttes hovedsakelig integrerte kretser (til høyre) som erstatter mange tusen transistorer. Komponenten på bildet er fra 1990-årene.

Av /NTB Scanpix ※.

Det skilles ofte mellom passive og aktive komponenter. I tillegg blir noen komponenter omtalt som elektromekaniske komponenter.

Passiv komponent

Dioder

En vanlig likeretter-diode og to lysdioder (LED-dioder).

Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 2.0

En passiv komponent kjennetegnes ved at den over tid ikke kan tilføre energi til kretsen den opererer i. Den kan heller ikke styres av andre elektriske signaler enn de som går gjennom kretsen.

Eksempler på passive komponenter er:

Passive elektriske komponenter
Kretssymboler for noen passive komponenter.
Passive elektriske komponenter
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Aktiv komponent

Karakteristisk for en aktiv komponent er at energi kan tilføres kretsen den opererer i og på den måten forsterke eller endre et signal. Energien blir tilført kretsen utenfra, oftest i form av en likespenning.

Eksempler på aktive komponenter er:

Aktive elektriske komponenter
Kretssymboler for noen aktive komponenter.
Aktive elektriske komponenter
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Elektromekanisk komponent

Ved hjelp av en elektromekanisk komponent kan mekaniske bevegelser bli styrt av elektriske signaler eller omvendt. Elektromekaniske komponenter kan finnes i klokker, tastaturer, termostater og så videre.

Et kjent eksempel på en elektromekanisk komponent er relé, som blant annet kan brukes til å slå på og av en strømbryter.

Elektromekaniske komponenter
Kretssymboler for noen elektromekaniske komponenter.
Elektromekaniske komponenter
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg